luokkahuoneeni

Lukuvuonna 2016-2017


Kesällä sain uuden työpaikan myötä jälleen uuden luokkahuoneen. Keväällä toin kaappeihin tavarani säilöön ja syksyllä puunasin luokkahuonetta kuntoon.

Ekaluokkamme sijaitsevat erillisessä rakennuksessa päiväkodin yhteydessä. Erillinen rakennus on luonut upean mahdollisuuden pitää yhteisiä oppitunteja ekaluokkien kesken. Toisella kouluviikolla taiteilimme naulakkomerkeiksi sienet. Vielä ekaluokkalaisilla on aika paljon tehtävää naulakon siisteyden kanssa...


Ovelta katsottuna luokkahuone näyttää tältä:


Tänävuonna käytössä on jälleen pulpettiryhmät ja heidän välinen käytöksen tsemppauskilpailu, jossa yhteistyö on voimaa. Esimerkiksi hiljaisin, siistein, keskittynein tai nopein ryhmä saa aika-ajoin pisteitä työstään. Kuukauden lopussa voittajaryhmälle on luvassa pieni palkinto.

Oppilaat saavat keksiä ryhmilleen nimet, jotka löytyvät kaapistojen ovista Aapis-printin vierestä.


Luokkahuoneen edestä löytyy opettajanpöydän lisäksi kirjain- ja numeroprintit, liitutaulu, älytaulu, viime vuodesta tuttu kalalammikko, läksyreppu, oppikirjakuvat ja Aapisen hahmojen kuvat.

Opettajanpöydälle olen täksi vuodeksi ostanut lehtikotelot, joissa säilytän oppikirjoja. Kirjat löytyvät nopeasti ja pysyvät järjestyksessä. Suosittelen lehtikoteloita ehdottomasti jokaiselle tavaroitaan helposti hukuttavalle opettajalle.


Tänävuonna tulivat käyttöön jälleen uudet kirjaimet ja sen mukana luokkahuoneessa ovat esillä uudet kirjainmallit. Jokaisen päivän aloitamme käymällä läpi kalenterin eli viikonpäivän, päivämäärän, kuukauden, sään sekä laskemme koulupäivät. Aika ajoin laskemme myös montako koulupäivää on vielä jäljellä sadanteen koulupäivään ja juhliin. Viimevuodesta läksyreppu on vielä sama. Läksyreppuun laitettavat ja tarvittavaa oppikirjaa merkitsevät kirjankannet tosin ovat uudet.



Aapishahmot väritin ja laminoin elävöittämään tarinankerrontaa luokassa. Tavoitteena olisi saada aapishahmot myös oppilaille mukaan. Niiden kanssa oppilaat voisivat kotona harjoitella näytelmä-tyylisesti lukuläksyään.


Tarinoita elävöittää myös Ikeasta ostetut Annu ja Olli pehmolelut, joille ompelin kesällä uudet vaatteet. Näistä oppilaat ovat tykänneet kovasti ja ne ovatkin mukana jokaisessa lukemassani aapisen tarinassa.


Luokan takaa löytyy oppilaiden alue ja tavaroita. Oppilaille on jälleen käytössä hiljaisuushylly, joka pitää sisällään pelejä, kirjoja ja värityskuvia. Uutuutena on Tangramit ja värityskuvat. Kovasti olisi muutakin hiljaisuushyllyyn tulossa, kunhan aikaa riittäisi uutuuksien tekemiseen. Hyllyyn on tarkoitus tulla vielä ainakin piirrustuskuvia ja malleja. Hyllyn päältä löytyy oppilaiden välituntitavarat koripallo ja jalkapallo (joka on jälleen kadonnut) sekä hyppynaru.


Luokan takaa löytyy myös lukuteltta, jonka alustana toimii tukiopetuksessa lukemisen opettelussa käytetty kaupunkimatto. Uutuutena on myös lukutelttaan tai lattialla istumiseen tyynyjä ja kaksi pientä Ikean jakkaraa. Lukuteltta on talvisaikaan koristettu kausivaloilla.


 Opettajanpöydän takaa luokkahuone näyttää tältä:


Takana roikkuu pyykkipojilla kiinnitetyt kuvataidetyöt. Pyykkipoikien ansiosta töiden ripustaminen on nopeaa ja kivaa opettajallekin.

Syksyn aloitimme jälleen askartelemalla luokan säännöille upeat kehykset oppilaiden kuvista. Sääntöjä kertaamme seinältä aika ajoin yhdessä.


Tällä hetkellä luokan ovesta voi myös katsella Rinkelimäen karttaa ja aapisen hahmoja.


Viimeisimpänä uutuutena luokassa on Mäkkärimatikaksi kutsuttu peli, joka meidän luokassa Temmellys-blogin tapaan on TB, mutta meillä se tarkoittaa Tiian Burgeria. Tiian Burgerissa oppilaat ottavat kiposta käteensä jäätelötikun eli ranskanperunan, johon on kirjattu lukujen 1-10 hajotelmia. Oppilas laskee tikussa olevan laskun, esimerkiksi 4+1, ja laittaa sen oikeaan ranskanperunakoteloon eli taskuun, esimerkin mukaan taskuun viisi. Oppilaat olivat Tiian Burgerista niin innoissaan, että melutaso nousi melkoiseksi ja pienet jalat pomppivat luokassa voitontanssien kunniaksi. Voittipa yksi oppilaista jopa opettajan...



Lukuvuonna 2015-2016

Talviloman jälkeen pääsimme muuttamaan takaisin omaan kouluumme, jossa meidän luokkamme osalta oli tehty remonttia. Lattia oli esimerkiksi laatoitettu koko alakerrassa. Tältä luokkahuoneemme näyttää ovelta katsottuna. Pulpetit on sijoitettu neljän, viiden ja kuuden oppilaan ryhmiin. Ryhmät myös keksivät itselleen ryhmänimet sekä yrittävät tsempata toisiaan tunneilla.




Näkymä luokkahuoneen takaa taululle näyttää tältä. Luokan edessä on kalenteri, jolla aloitamme aina yhteisen tunnin. Taululta oppilaat näkevät aina mitä kirjoja tulisi olla repussa läksyä varten sekä mitä kirjoja käytetään tunnilla. Lukujärjestyksenkin olen pyrkinyt merkitsemään aina taululle päivän alussa. Kello odottaa vielä pientä tuunausta kun siihen on tarkoitus saada minuuttiajat mukaan.


Luokan takaosassa on suuri korkkitaulu, johon oppilaiden kuvataidetyöt on hyvä ripustaa. Pitkä laskutaso on käytössä usein pistetyöskentelyssä ja eriyttämispaikkana. Lisäksi luokkaa vastapäätä käytävällä on kaksi eriyttämistilaa, jotka ovat käytössä esimerkiksi äidinkielentunneilla. Laskutason toisessa päässä on jokaisen oppilaan omat matematiikka-laatikot, jotka on helposti haettavissa siitä. Takaosassa sijaitsee myös vaihtuvat kirjaesittelyt. Luokan takaa oppilaat voivat tarvittaessa tarkastaa myös kirjainten kirjoitusasun.


Kuvan sivussa näkyvät harmaa hylly ja kuvataidetöiden kuvausteline ovat oppilaiden käytössä. Harmaassa hyllyssä säilytetään oppilaiden kansioita, oman luokan lukukirjoja sekä lautapelejä, joita oppilaat voivat käyttää. 

Matikkalaatikoissa säilytetään oppilaiden omia matikkatavaroita, jotka on saatu Tuhattaituri-kirjasarjojen mukana. Mukana on myös itse tehdyt hajotuskoneet. Näin tavarat eivät huku yhtä helposti pienten käsissä kun pulpetissa pyöriessä.
 
Oma luokkahuoneemme on jonkin verran pienempi kuin istötilan luokkahuoneemme, joten pulpettien järjestyksellä on suuri merkitys. Tässä luokkahuoneessa emme esimerkiksi mahdu kokoontumaan yhdessä dokumenttikameran ääreen lattialle, ellei järjestys joku päivä taas muutu.

Syyslukukauden opiskelimme väistötiloissa, jossa luokkahuoneemme oli sopivan tilava 21:lle pienelle oppilaalle. Luokan yhdellä seinällä oli valkotussitaulu, jonka yläpuolella olivat kirjainmallit. Samalta seinältä löytyi myös luokan kalenteri sekä kalalammikko ja akvaario, joiden avulla laskemme koulupäiviä.
 

Tussitauluseinää vastapäätä sijaitsi laskutasohyllykkö, jonka yläpuolelle kiinnitettiin kuvataidetyöt. Samalla seinällä sijaistivat myös oppilaiden hyllykkö sekä kuivaushyllykkö. Tässä vaiheessa matikkalaatikotkin olivat vasta ajatustasolla ja esimerkiksi hajotuskoneita säilytettiin tason kaapistoissa.


Opepöydän takaa luokkahuoneemme näytti tältä. Kaksi käsienpesuallasta, jotka ovat oikealla tasolla oppilaille ovat kyllä olleet tähän yhteen korkeaan verrattuna todellista luksusta.


 

Tässä luokkahuoneessa pääsimme koko porukalla istumaan luokan etuosaan, jossa seinälle heijastettiin diat. Joulun aikaan käytössä olivat myös kaksi mattoa, joiden päällä katselimme joulukalenteria päivän herkkuja syöden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS