Olemme viimein päässeet asettumaan omaan kouluumme ja luokkamme alkaa olla taas toimiva. Luokassamme on kuusi viikkoa lähihoitajaopiskelija Satu, josta on ollut todella paljon apua pääsiäisaskareissa ja muutossa. Aloitimme käsittelemään pääsiäistä heti talviloman jälkeen. Aloitimme käsitöissä muutaman tunnin projektin, pupu-pussit. Idean ja kaavat sain Mer Mag -blogista. Oppilaat innostuivat pupu -pusseista todella paljon ja kyllähän niistä tuli hellyyttäviä. Ihan oppilaiden tyylisiä. Aikaakaan ei mennyt muutamaa käsityötuntia kauempaa.
Kuvataidetunnilla teimme upeeakin upeamman silkkipaperityön. Työn aikana opettajalta vaadittiin rautaisia hermoja ja todella selkeää ohjeistusta. Revimme silkkipaperista siivuja, joilla peitimme akvarellipaperin. Silkkipaperipalat kostutimme runsaalla vedellä, jolloin akvarellipaperi värjääntyi. Ja niin värjääntyivät myös kätemme! Seuraavana päivänä töiden oltua kuivia piirsimme niihin ruskealla vahavärillä pajunoksan ja akryylimaalilla painelimme sormen jälkiä pajunkissoiksi. Töistä tuli näyttäviä ja jokaisen työ on taas omanlaisensa!
Muutama viikko ennen pääsiäistä istutumme myös herneet pieniin lasipurkkeihin. Tarkoituksena oli tehdä lasipurkkien ympärille kipsimunat, mutta kipsilähetys ei ehtinyt pääsiäiseksi kouluumme. Herne -istutukset jäivätkin melko pelkistetyiksi. Ehdimme kuitenkin askarrella jokaiselle sulkakepin herneitä piristämään. Ekaluokkalaisista suurimman osan herneet kasvoivat, mutta moni kasteli herneitä niin paljon, että ne ehtivät homehtua täysin. Ensi vuonna maltillisemmalla kastelulla
Pääsiäistä käsittelimme myös muilla tunneilla. Äidinkielessä hiippailimme sanoja pitkin käytävää. Oppilaat ovat olleet todella innostuneita käytävähiippailusta niin matematiikassa kun äidinkielessäkin. Pitkin alakerran käytävää löytyi pistenumeroita, joiden alla oli nurinpäin oleva lappu, josta oppilaan tuli kurkistaa sana. Sanat liittyivät pääsiäiseen (tipu, pupu, noita, pääsiäisruoho, kananmuna, narsissi, pajunkissa, mämmi, kukko, suklaamuna, lammas, pasha).
Hiippailun jälkeen oppilaat palasivat luokkaan merkitsemään sekä pisteen numeron että sanan, oikeintavutettuna, omaan vihkoonsa. Näin toimittiin, kunnes kaikki sanat olivat löytyneet. Tehtävää olisi voinut jalostaa esimerkiksi lauseiden kirjottamiseen.
Matematiikassa olemme laskeneet kymppejä täyteen munakennoilla ja muovimunilla sekä tehneet pistetyöskentelyä kymmenylityksestä. Luokassa on ollut kymmenen pistettä, joissa jokaisella esineitä, joista tuli tehdä vihkoon yhteenlasku. Esimerkiksi 8 munaa ja 4 kanaa tuli laskea muodossa 8+4, =8+2+2, =10+2, =12. Tämäkin pistetyöskentelymuoto oli oppilaille mielekästä. Pisteissä käytiin parin kanssa yhdessä.
Myös liikunnassa leikimme pääsiäiseen liittyviä leikkejä, joista oppilaan pitivät. Moni riemuitsikin, että leikit olivat tosi kivoja. Leikit löytyivät open ideat -blogista.
- Noidankattila leikki toimi perus hipan idealla, jossa kiinni jääneet menivät noidan kattilaan (merkitty kartioilla). Noidan kattilasta pystyi pelastamaan toisen ottamalla kädestä kiinni ja juoksemalla turvapaikkaan (merkitty kartioilla). Jos noita sai turvapaikkaan juoksijat kuitenkin kiinni, joutuivat molemmat palaamaan kattilaan.
- Pupu, tipu, muna leikissä oppilaat opettelivat kunkin eläimen liikkeen (pupu nostaa kädet ylös, tipu laittaa nokan käsistä eteen, muna menee maahan kyykkyyn). Oppilaat jaettiin kahteen joukkueeseen, jotka asettuivat keskirajan (merkitty kartioilla) molemmin puolin. Joukkueet sopivat yhdessä minkä hahmon valitsivat ja palasivat keskiviivalle. Opettaja laski kolmeen ja kolmannella oppilaat tekivät ryhmän sopivan liikkeen. Sitten toimittiin kivi-paperi-sakset-leikin idealla, jossa tipu voitti pupu voitti tipun, tipu voitti munan ja muna voitti pupun. Molemmilla joukkueilla oli alueen taakse merkitty turvaraja. Häviäjäjoukkue lähti juoksemaan taaksepäin turvaan ja voittajajoukkue otti hävinneitä kiinni. Kiinni jääneet vaihtoivat joukkuetta ja leikkiä jatkettiin alusta. Oppilaat oppivat nopeasti mikä voittaa minkäkin, jolloin opettajaa ei tarvittu kun laskemiseen. Aluksi opettaja julisti voittajajoukkueen ennen juoksuun lähtöä.
- Munaviestissä oppilaat jaettiin viiden hengen joukkueisiin. Joukkueiden tehtävänä oli kuljettaa pientä muovimunaa yhdessä sovitulla tavalla. Jokaiselle joukkueelle oli merkitty kierrettävä kartio. Omaa joukkuetta tuli toki kannustaa.
Aivan mahtavia pääsiäisleikkejä, joista oppilaat todella tykkäsivät!
Koska pääsiäinen tuli niin äkkiä, moni pääsiäiseen liittyvä työ jäi vielä kaivertamaan mieltä. Seuraavaksi teemaksi olen kuitenkin valinnut meidän luokalle koodauksen, jonka puitteissa pääsemme harjoittelemaan tietokoneen käyttöä, suunnan hahmottamista ja monia muita uusia asioita. Pääsemme myös viimein käyttämään käsitöissä muutakin kun tekstiilikäsityön materiaaleja.
Oikein rauhallista pääsiäistä kaikille!
Tiia-ope
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti