Kesäloma odottelee jo nurkan takana ja viimeiset viikot olemme opetelleet kevääseen ja kesään liittyviä asioita. Olemme myös käsitelleet vettä. Pohdimme yhdessä mitä tiedämme vedestä entuudestaan. Kirjasin lasten ajatuksia vedestä. Jos aikaa jaksoon olisi ollut enemmän, olisimme vielä yhdessä pohtineet tarkemmin, mikä vedessä kiinnostaa (nyt poimin itse keskustelun perusteella kiinnostavimmat asiat kuten kellumisen).
Kuvataiteessa aloitimme vesi-teeman vesivärimaalauksella. Aluksi oppilaat maalasivat märkää märälle tekniikalla meren, leikkasivat mereen valkoisesta paperista pullon ja kahvin avulla vanhennettiin työhön aarrekartat. Työ oli nopea ja helppo toteuttaa. Aarrekartat olisi voinut vielä tarkemmin linkittää samaan aikaan toteutettuun suunnistusjaksoon tai teettää niistä jonkinlaiset tarinat!
Ikkunaa koristamaan opettelimme jälleen uuden origamitaittelun. Oppilaat saivat tehdä punaisesta, sinisestä ja valkoisesta paperista mieleisensä ketjun paperiveneistä. Alunperin veneet oli tarkoitus tehdä sanomalehdestä, mutta nämä värikkäät veneet antavat kyllä kivasti väriä luokkaamme. Origamitaittelu kehittää kyllä mahtavasti sekä hienomotoriikkaa että hahmotustaitoa.
Ympäristö- ja luonnontiedontunnilla katsoimme yhdessä sammakon muodonvaihdokseen liittyvän videon ja luimme kirjasta sammakon ja muurahaisten elämästä. Videon jälkeen jokainen oppilas teki sammakon muodonvaihdoksesta oman työn. Sammakon suun sisällä näkyy kuvina sammakon kehitys aina toukasta aikuiseksi sammakoksi. Aluksi askartelimme päät, jonka jälkeen teimme sammakolle vartalon ja jalat. Lopuksi oppilaat saivat kirjoitustehtäväksi kirjoittaa kuvissa näkyvä sammakon muodonvaihdos tarinan muotoon. Ohjeena oli käyttää sanoja aluksi, seuraavaksi ja lopuksi, jotta tarina saadaan sidottua yhtenäiseksi. Olemme kovasti koittaneet vältellä sitten-sanaa kertomuksissa. Sammakkotyö oli lapsista todella motivoiva! He toivoivat samanlaista työtä vielä muurahaisestakin.
Sammakoiden kanssa käsittelimme myös ekaluokkalaisten kanssa taiteilija
Monetia. Katsoimme myös Monetista videon, jonka käänsin samalla suomeksi lapsille.
Oppilaat olivat ihmeissään, kuinka Monet maalasi elämänsä aikana yli
2500 työtä! Moni oppilas haukkoi henkeä kun kerroin, että työt
olivat tosiaan maalattu eivätkä olleet valokuvia kuten lapset aluksi
luulivat. Monetiin liittyen teimme lumpeenkukat silkkipaperista
sammakoiden viereen.
Vesi-teemaan liittyen pidimme myös ympäristö- ja luonnontiedon oppitunnin, jossa oppilaat kiersivät ryhmissä kolmella eri pisteellä. Pisteet liittyivät kolmeen teemaan: kellumiseen ja uppoamiseen (tiheyteen), pintajännitykseen ja ilmaan.
1. pisteellä tehtiin ennusteet siitä, mitkä valituista esineistä uppoavat ja mitkä kelluvat. Oppilaiden tuli myös pohtia mihin kohtaan mikäkin esine vesiastiassa jää. Esineinä käytimme puunpalaa, muovilusikkaa, metallilusikkaa, kiveä, muovikorkkia, taulusienen palaa, kuminauhaa ja legopalikkaa.
2. pisteellä tarkasteltiin veden pintaa, kun astia alkaa täyttymään. Astia täytettiin melko täyteen ja vettä alettiin lisätä pipeteillä. Oppilaat havainnoivat veden pintäjännitteen. Pintajännitettä koetettiin myös laittamalla kuivalla haarukalla kuiva klemmari vaakatasossa vedenpinnalle. Tässä vaaditaan tarkkuutta, jotta klemmarin saa kellumaan. Lopuksi oppilaat vielä laittoivat kanelia vedenpinnalle ja kokeilivat, kuinka se pysyy kuivana veden pinnalla.
3. pisteellä teimme oppikirjan tehtäviä ilmasta. Ennustimme mitä tapahtuu kun pudotetaan suora ja ryttyinen paperi lattialle ja mitä tapahtuu kun vesiastiaan puhaltaa pillillä ja miksi.
Oppilaa tykkäsivät jälleen pistetyöskentelystä ja kokeista. Vesi-teema olisi ollut hyvä aloittaa jo aiemmin, jotta olisimme ehtineet tutkimaan myös luonnonvesistöjä ja esimerkiksi niiden lämpötiloja. Ajanpuutteen vuoksi jätin toteuttamatta myös veden kiertokulkuun liittyvän pienoismallikokeen.
Tänään, viimeisenä ykkösluokan maanantaina aloitimme jo haaveilemaan kesälomasta. Sukelsimme kesälomaan yhdistämällä sekä valokuvausta, tarinan kerrontaa, kuvataidetta että askartelua. Tämäkin työ sopi vesi-teemaamme.
Aluksi oppilaat kirjoittivat pienet tarinat siitä, mitä haluaisivat tehdä kesälomalla tai mitä ovat tekemässä. Tarinassa piti kiinnittää huomiota yhtenäiseen tarinan kerrontaan, joka ekaluokkalaisille tuntuu olevan vielä hankalaa. Helposti halutaan listata asioita ilman sitomista edelliseen lauseeseen. Koska apuna luokassa oli avustaja, minä ehdin tarinoiden kirjoittamisen aikana napsia viereisessä luokassa oppilaista kuvat. Tulostimme kuvat oppilastietokoneella ja oppilaat hakivat ne tulostimesta itse. Kuvat leikattiin ja liimattiin taustapaperille. Jos käytössä olisi ollut värikkäitä pillejä, olisi työstä varmasti tullut vieläkin veikeämmät. Nyt annoin oppilaille melko vapaat kädet sommitteluun.
Jos aika riitti, lisäsivät oppilaat tarinaan liittyviä ajatuskuplia päänsä ylle. Tähän olisin halunnut käyttää vielä enemmän aikaa, mutta viimeisen viikon kiireiden takia sitä ei ollut. Tarinaa voisi kirjoittaa rauhassa äidinkielentunneilla ja kuvataidetyön oppilaat ehtisivät tehdä yhdessä kuvataidetunnissa. Tarinan sommittelua työhön voisi myös työstää ja ajatuskuplien värittämiseen voisi käyttää enemmän aikaa. Sukeltaen kesälomaan töistä tuli kuitenkin mahtavan näköisiä näinkin!
Näitä töitä lukuunottamatta luokkamme onkin jo typötyhjänä ja oppilaat kovasti ihmettelevät minne kaikki tavarat ovat menneet. Palaan vielä ennen kesälomaa kirjoittamaan kevätjuhlakuulumisia ja mahdollisesti päivittämään ajatuksia ensimmäisestä vuodesta opettajana.
Tiia-ope
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti